Bilişim ve Hukuk!

29 Tem 2013

Fotoğraf Analizi | Gerçek mi Montaj mı?

Merhabalar...

Bu makalemizde FotoForensics konusunu ele alacağız. Kısaca bahsetmek gerekirse FotoForensics adından da anlaşılacağı üzere fotoğraf inceleme yöntemleridir. Peki neyini inceliyoruz? "Fotoğraf üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmış mı yoksa %100 orjinal mi" onu inceliyoruz.

Tabi ki bu iş için birden çok yöntem mevcut. Bu yöntemlerden bir kaçını bulunduran Hacker Factor tarafından sunulan FotoForensics.Com servisini tanıyalım.



Siteye girince öncelikle şöyle bir görüntüyle karşılaşıyoruz:


Burada, incelemek istediğimiz fotoğrafın linkini veriyoruz veyahut bilgisayarımızda bulunuyorsa bilgisayarımızdan fotoğrafı seçip sisteme yüklüyoruz.


Ardından sol tarafta şöyle bir menü karşılıyor bizi. Bu menüde analiz yöntemlerimiz gösteriliyor.
İlk olarak ELA yönteminden bahsedelim.
ELA yani Error Level Analysis yani Hata Seviyesi Analizi yöntemi sayesinde, fotoğraftaki hata seviyelerini dikkatli inceleyebiliyoruz. Eğer hata derecesi yüksekse fotoğraf üzerinde oynama yapıldığı kanısına varıyoruz. Örneğin biz bir martı fotoğrafını inceledik.

Önce fotoğrafın orjinal haline ve orjinal halinin ELA'ine bakalım:

Bir de martının gözünü boyayıp montajlanmış fotoğrafın ELA'ine bakalım:

Gördüğünüz gibi iki resim arasındaki farkları bulacak olursak, ikinci fotoğrafımızın ELA'inde göz kısmında yoğun bir kırmızılık var. Yani hata seviyesinin yüksek olduğunu gösteriyor, yani değişiklik yapıldığını gösteriyor.

Menümüze dönecek olursak JPEG % yöntemi resmin kaydedilme kalitesini gösterir. Kalite ne kadar düşükse o kadar çok değişiklik yapılıp kaydedilmiş demektir. Yani bir program vasıtasıyla fotoğrafı her kaydettiğimizde kalite düşer.

Bu orjinal fotoğrafımızın kalitesiyken,


bu ise montajlanmış fotoğrafımızın kalitesi.

Diğer bir inceleme tekniğimiz MetaData yani meta bilgileri incelemesi. Bunun sayesinde fotoğrafımızın meta bilgilerine ulaşıp hangi fotoğraf makinasıyla çekildiğini, hangi programla montajlandığı, ne zaman çekildiği, ne zaman kaydedildiği bilgilerine ulaşabiliriz.

Örneğin bu orjinal fotoğrafın meta bilgileri:

Bu ise montajlanmış fotoğrafın meta bilgileri:

Gördüğünüz gibi bazı değişiklikler var. JFIF version yani "JPEG File Interchange Format" yani Fotoğraf Dosyası Değişim Formatı bilgisi eklenmiş, Bu bize dosyanın kaçıncı kez değişikliğe uğradığı konusunda bilgi verebilir.

Ek olarak aşağıdaki bilgilere de ulaşmanız mümkün:

Forensics.com servisinin dışında Compression Artifact dediğimiz pixel analizine dayalı bir fotoğraf analiz tekniği de vardır. O tekniği de meraklı olanlar araştırabilirler.

Tabi yukarıda anlattıklarımız amatör veya orta seviye bir montaj için geçerlidir. Profesyonel bir montaj da bu yöntemlerle montaj olup olmadığını anlamak biraz zor olabilir. Bunun için adli bilişim incelemelerinde bu yöntemlerin kullanılması en azından sadece bu yöntemlerin kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.

Sağlıcakla kalın.
Enes ARSLAN - ensrsln

1 yorum:

  1. Bu şimdi analizmi yani.Ben bunu PS de 5 dakkada yaparım.Haa!! ne var bu bi saniyede yapıyor.

    YanıtlaSil