Bilişim ve Hukuk!

18 Oca 2012

LinuxABP - Adli Bilişim Projesi


Selamun Aleyküm,
Bu konuda, LinuxABProjesi’nden ve kurulum&kullanımından bahsedeceğiz.
Öncelikle,
LinuxABP (Adli Bilişim Projesi) Nedir?

LinuxABP – Linux Adli Bilişim Projesi, linux tabanlı adli bilişim programlarının ve bilgi güvenliği programlarının, çalışan bir linux dağıtımı (Ubuntu 10.10) üzerinde kurularak, usb bellekten kullanıma hazır hale getirilmesidir.

Adli Bilişim, Veri Kurtarma, Bilgi Güvenliği gibi işlemler ve süreçlerde kullanılması hedeflenmektedir.



Benzer projeler CD veya DVD gibi ortamlarda çalışmaktadır ancak burada yazılım üzerinde herhangi bir değişiklik yapmak mümkün olmadığından LinuxABP de USB Bellek üzerinden çalışacak şekilde hazırlanmıştır. Böylece kullanıcılar hem istedikleri gibi program ekleyip kaldırabilecekleri gibi, yeni dosya oluşturmak, not almak gibi kalıcı (persistent) değişiklikler de yapabilmektedir.

Yine benzer projeler hep İngilizce olduğu için bu proje de tamamen Türkçe yapılmaya çalışılmıştır çünkü projenin hedefi ilk etapta kendi vatandaşlarımızın hizmetinde kullanılmasıdır. Bir çok program Türkçe’leştirilmektedir ve ilerki sürümlerde tamamen Türkçe bir arayüz hedeflenmektedir.
İlk sürümün (V1.0) hataları ve eksikleri olması muhtemeldir ancak zaman içinde bunların giderilerek en iyi hale getirilmesi için çalışılacaktır.

Ayrıca belli programlar için web arayüz de geliştirilmektedir.
Projeye;
Adli Bilişim
Linux
Veri Kurtarma
Bilgi Güvenliği
PHP – MySQL – Ajax
Bilişim Hukuku

gibi konularda uğraşan kişilerin destek olması beklenmektedir. Böylece ilerki sürümler çok daha kaliteli ve fonksiyonel hale gelecektir. Destek olmak isteyenlerin ve her türlü yorum, soru ve görüşleriniz için lütfen iletişim bölümünde temasa geçin…

Projenin tanıtım kısmı bu kadar.

Ekran Görüntüleri
Yukarıdaki tanıtım yeterince açıklayıcı ancak ben yine de resimlerle desteklemek istedim. LinuxABP’den birkaç görüntü:






Kurulum & Kullanım
LinuxABP V1.0 USB bellekten çalışacak şekilde hazırlanmıştır. Bunun için en az 4GB kapasiteli (ya da en az 4GB boş alanı olan) bir USB belleğe ihtiyaç vardır. USB Belleğin dosya sistemi FAT32 olmalıdır!

Kurulum İçin Gerekli Olanlar;
1-LinuxABPV1.0(USB).rar —> İndirmek İçin Tıklayınız
2-linuxabpusbbootable.zip —> İndirmek İçin Tıklayınız

Kurulum
1- 4GB’lık flash diskimize sağ tıklıyoruz ve biçimlendir menüsüne giriyoruz.
Ardından aşağıdaki şekilde biçimlendiriyoruz. (Dosya Sisteminin FAT32 olmasına dikkat edin.)

2- Ardından USB Belleği bootable yapabilmek için “linuxabpusbbootable.zip” içinden çıkan “usbbootable.bat” dosyasını çalışıtırmalıyız (Lütfen Direktifleri Dikkatli Okuyunuz ) ve usb belleği bootable hale getiriniz.
3-LinuxABPV1.0(USB).rar” dosyasının içindeki bütün dosya ve dizinleri usb belleğe kopyalayınız. (Bütün Dosyaları USB Belleğin İçindeki Başka Bir Alt Dizine Değil En Üst Dizine Kopyalmalısınız Ör: H:\\\\ gibi)
4- USB Bellek bilgisayara takılıyken, bilgisayarı yeniden başlatıyoruz ve açılışta ESC tuşuna basarak boot menüsüne giriyoruz. Boot menüsünden USB diskimizi seçiyoruz.
Username: root
Password: root

Hepsi bu kadar. Sorularınız için İletişim bölümünü kullanabilirsiniz…
Kaynaklar:
www.linuxabp.net
Adli Bilirkişi

Bâki Muhabbetle...
Enes ARSLAN - CWEnS

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder