Bilişim ve Hukuk!

18 Eki 2011

Google Chrome + Google SSL Varsayılan Arama Motoru


Google Chrome + Google SSL Varsayılan Arama Motoru

                Bu dokümanımızda Google Chrome web tarayıcısında varsayılan arama motorunu Google SSL yapmayı öğreneceğiz. Öncelikle Google’ın yaptığı Google SSL ile ilgili bir açıklamanın çevirisini sizlere sunuyorum.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Şifrelenmiş Google Web Aramaları ile Daha Fazla Güvenlik
   Birçok insan zamanlarının büyük bölümünü internet üzerinde geçirmekte ve bu iletişim ağı üzerinde daha fazla kontrol istemekteler. İnternet servisleri, kullanıcılar ve serverları arasındaki bilgi alışverişini şifreleyerek gerçekleştirmektedir ve bunu da SSL protokolü ile yapmaktalar. Genellikle aktif bir SSL bağlantısında, web adresi "https" ile başlar veya tarayıcı üzerinde kilit ikonu belirir. Bu teknoloji de genellikle online bankacılık ve e-ticaret siteleri tarafından kullanılır.
   1 yıl kadar önce Google kendi ürünlerine SSL şifreleme protokolünü ekledi. Gmail, Google Docs ve diğer ürünler SSL güvenli bağlantısı üzerinden gerçekleşmekte ve diğer servislerimiz içinde şifreleme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Online bankacılık ve e-ticaret sitelerinde olduğu gibi, Google sunduğu servislere olan login olacak kullancıların hesap bilgilerini şifreliyor. Bu yılın başında önemli bir adım attık ve SSL bağlantısını Gmail kullanıcılarımız için varsayılan ayar olarak sunduk. Ve bugün daha güvenli bir arama için google.com üzerinde güvenli arama seçeneğini sunuyoruz.
   Artık https://www.google.com üzerinden bir arama yaptığınızda, internet tarayınız ve Google arasında şifrelenmiş bir bağlantı gerçekleşecek. Bu güvenli kanal aramalarınızı ve özel bilgilerinizi 3üncü parti yazılımlar tarafından ele geçirilmesi adına sizi koruyacak. Bu servisimiz özel bir simge ile logomuzda belirtilmiştir. Güvenli arama için internet tarayıcınızın adres çubuğunda yer alan "https" protokol kısaltmasını ve logomuzda yer alan kilit simgesi ile teyit edebilirsiniz.

   Yapılan açıklamada, servisin bazı nedenlerden dolayı "beta" etiketi ile yayınlandığı belirtilmekte. Ayrıca gerçekleştirilen şifreleme işlemlerinden dolayı, normal google aramasına göre aramaların biraz daha yavaş gerçekleşeceği belirtiliyor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      
   İşte Google Chrome’da varsayılan arama motoru olarak Google SSL arama motorunu ayarlamak isteyenler için, sade, kısa ve basit bir yöntem. Ben oldukça yararlı buldum. Umarım sizlere de yararı dokunur.

Adım adım ilerleyelim:
1-      Sağ üst köşedeki  butonuna basıyoruz.
2-       
3-     
4-     

Yeni arama motoru ekle: Buraya arama motorumuzun adını yazıyoruz: ‘Google SSL’

Anahtar kelime: Buraya istediğiniz herhangi bir şey yazabilirsiniz, adres çubuğunda daha kolay bulmak için, ama ‘google’ yazma daha yararlı olacaktır.

Sorgu yerine %s olan URL: https://www.google.com.tr/search?{google:RLZ}{google:acceptedSuggestion}{google:originalQueryForSuggestion}sourceid=chrome&ie={inputEncoding}&q=%s

5-     

Evet, yapacağımız işlemler bu kadar. Şimdi adres çubuğunda bir şey aramak istediğinizde varsayılan olarak Google SSL arama motorunu kullanarak arama yapabileceksiniz.

Bir sonraki dokümanımızda görüşmek üzere.

Enes Arslan - CWEnS

2 yorum: